Termékek Menü
+36 70 408 3613

Hőszivattyút akarok! De milyet?

A hőszivattyús fűtés kifejezés hallatán sokan úgy gondolják, hogy úri huncutság ilyen rendszert telepíttetni, csak a tehetős emberek tudják megfizetni, és persze sohasem térül meg. Pár éve ez még igaz is lehetett, de ma már egészen más a helyzet!

A hőszivattyús fűtés egy innovatív és gazdaságos fűtési alternatívát jelent, más hagyományos fűtési rendszerrel összehasonlítva, versenyképes áron, alacsony üzemeltetési költséggel. Persze mindez csak akkor igaz, ha a megfelelő tervezés során a megfelelően méretezett rendszert korrekten kivitelezik.

Na de milyen lehetőségeink vannak levegő-víz hőszivattyú kiválasztásakor?

  • alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú,
  • magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú,
  • hibrid hőszivattyút

Az alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk fűtésre, hűtésre és melegvíz előállításra is alkalmasak. Ideális megoldás lehet új épületek építésekor felülethűtésre, azaz padló, fal, vagy mennyezet fűtés és hűtés rendszerrel és alacsony hőmérsékletű radiátorokkal kombinálva.

A magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk is ideálisak fűtésre, hűtésre és melegvíz előállításra. Az ilyen rendszereket meglévő fűtési rendszer felújításakor, régi kazánok cseréjekor javasoljuk, a már beépített csőrendszerhez és magas hőmérsékletű hősugárzókhoz. Így anélkül élvezhetjük a hőszivattyú energiahatékonyságát, hogy az egész rendszert ki kellene cserélnünk. Hátránya, hogy a magasabb hőmérsékletű víz előállítása több energiát igényel, így az üzemeltetés költsége magasabb, mint az alacsony hőmérsékletű hőszivattyúké, de a csőhálózat és a hőleadók költségét, illetve a felújítás egyéb (nem alacsony) költségét megspórolhatjuk.

A hibrid hőszivattyú ötvözi a megújuló levegő-víz hőszivattyús technológiát egy gázkazánnal az intelligens vezérlésnek köszönhetően a lehető legnagyobb hatékonyságot biztosítva. A hagyományok kazánokhoz képest, akár 35%-kal több energiát is megtakaríthatunk úgy, hogy nem nekünk kell matekozni. A rendszer a beállításoknak megfelelően kiszámolja a kültéri hőmérséklet és a beltéri hőkapacitás alapján az energiaárak figyelembevételével, hogy a leggazdaságosabb vagy leginkább energiahatékony a működése. Néhány gombnyomással eldönthetjük, hogy dagadó malacperselyt vagy nyúlfarknyi ökológiai lábnyomot szeretnénk elérni a működtetéssel.

Ideális választás, ha nem szeretnénk megszabadulni a gázszolgáltatótól, ha már egyszer részesedést vásároltunk szolgáltató vagyonából, hogy ráköthessünk a vezetékre, de mégis egy előremutató, megújuló energiával is működő rendszert szeretnénk. Természetesen ebben az esetben is a meglévő fűtési rendszer felhasználásával tudjuk kiépíteni új rendszerünket, de a hűtés érdekében ún. multi beltéri egységeket is telepíttetnünk kell a hőszivattyúhoz.

Nos a fenti lehetőségekből is látszik, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő rendszert az otthona adottságainak megfelelően. Mivel egyre több megújuló energetikai pályázat nyílik, a malacperselyünket sem feltétlen szükséges teljesen kiürítenünk! Az ilyen pályázatoknál általában van lehetőség kazánkorszerűsítésre és hőszivattyú beépítésre is.

Az árak összehasonlításakor ne kövessük el azt a hibát, amit a legtöbben, hogy például a gázfűtéses rendszer bekerülési árát hasonlítják össze a hőszivattyúéval, holott a hőszivattyús rendszerek többsége nem csak télen fűt, hanem nyáron hűt is. Ebben az esetben a gázfűtési rendszer és a klimatizálás teljes költségét szükséges összehasonlítani a hőszivattyús rendszer bekerülési értékével.

Ha korszerű fűtési rendszert szeretnél, vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot és megtaláljuk az ideális megoldást!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus